Nike, ett av världens kändaste sportmärken som levererar oss med många av dom mest avancerade och även snyggaste sportmodellerna. Allt från basketskor, löparskor till ryggsäckar. En av giganternas gigant av brands, som har varit med oss länge.

Nike innan uppfinningen av basketskor
Just namnet Nike är uppkallat efter den Grekiska mytologiska segergudinnan. I Romersk mytologi hade hon samma namn som vår nuvarande kronprinsessa, dvs Victoria. Nike personifierade segern. Det var inte bara segrar i krig, utan även som i fredliga arrangemang som i sportens Grekland. Dotter till Pallas och flodgudinnan Styx.

Stor, Större Störst!
Vi spolar fram i tiden, sisådär några tusen år och namnet Nike förknippas idag med en av världens största märken, alla kategorier. Ledande inom sportskor och sportutrustning. En passande namn för ett företag som tillverkar och säljer produkter inom sport. Under 2008 omsatte Nike över $18,6 miljarder och har mer än 30,000 personer anställda världen över.

Uppkomsten av namnet Nike
Själva företaget grundades den 25.e Juni 1964. Men då hette det Blue Ribbon Sports. Kanske inte det fräckaste namnet bland sportutrustning och kläder .Första gången man använde namnet Nike var när man lanserade ett par fotbollskor. Och först 1978 bytte man namn till Nike.Inc. Förresten, vem sa att Amerikanarna inte var intresserad av fotboll?

Just Do It!
För att fortsätta med historia lektionen om Nike så var det 1988 som man först lanserade det välkända slogan ”Just Do It”. Det var reklambyrån Wieden+Kennedy som kom på idén och som än idag jobbar med Nike för att ta fram promotions för sportföretaget. Själva Nike loggan skapades redan 1974 av en grafisk designer från Portland State University. Historian där förtäljer att hon mötte en av grundarna av Nike, Phil Knight, när han föreläste om bokföring. Hon började göra frilansjobb för Blue Ribbon Sports (sedemera Nike) och resten är historia.

Idag har Nike flera olika dotterbolag som inkluderar Cole Haan, Hurley International, Converse.Inc och Umbro.

Nike är även känd för att även sponsra några av världen största och bästa atleter som Tiger Woods, Rafael Nadal, Serena Williams, men även hela fotbollslandslag som Brasilien, Frankrike och såklart USA.

Historian om Nike fortsätter. Och vi på Basketskor.com tror att Nike kommer vara med oss länge än. Antagligen längre än vad många av oss kommer att förbli atletiska. Ett stycke historia som antagligen kan räknas med i historia böckerna som när James Cook upptäckte Australien. Eller nånting sånt. Vi hoppas att detta var något att bita i. Kanske kommer det fler historier om kända märken. Så återkom gärna till Basketskor.com om ni vill veta mer om Nike och andra märken.

(Källor: Wikipedia & Nike.com)

[list]5[/list]