Lite historia om basket

Basket är en av världens mest utövade sporter i världen. Sedan sporten uppfanns 1891 av en kanadensare vid namn James Naismith har den vuxit i popularitet världen över. När basketskorna gjorde sitt intåg på basketplanen förtäljer dock inte historian. Men vad vi vet är att man först hade tänkt sig att spela med två trälådor som mål. Men när det inte gick att hitta några trälådor, så använde man sig av flätade fruktkorgar. Därav namnet basket (från engelskans korg) och sedan ball (som i boll). Vilket kort och gott ledde till namnet basketball.

Tillbaka till basketskorna

Oavsett om du hade tänkt spela basket på elitnivå eller precis börjat med att studsa den där runda oranga saken som vi kallar basketboll, så har basket vuxit från att bara vara en sport till att bli en livsstil. Basketskorna är nog en av dom största tecknen på att basket har blivit en livstil. Dom är inte bara sköna på att ha på sig, basketskorna är även snygga och moderna om man har på sig dom i rätt sammanhang.

Basket i Sverige

Du kanske känner igen NBA som står för National Basketball Association, det är där dom bästa lagen och basketstjärnorna spelar och tävlar. I Sverige är intresset kanske inte lika stort som i USA, men det finns ändå en stabil skara med utövare och supportrar både på herr och damsidan. Det gemensamma förbundet för basketen i Sverige heter Svenska Basketboll Förbundet, som du kan hitta på basket.se. Här kan du hitta resultat, pressinfo, protokoll, mer info om förbundet och mycket mer. Svenska Basket Förbundet har även sin egen webshop där dom säljer DVD filmer, regelböcker, domartillbehör och dylikt. Dock har dom inga basketskor till salu i sin webshop.